Het feit over Nederlands dat niemand voorstelt

Wiki Article

Een gesproken taal van de hogere standen ging zichzelf pas langzamerhand tot deze nieuwe standaardtaal richten, althans in een noordelijke Nederlanden en dit in het begin in Holland. Hiermee vond de scheiding in ontwikkeling regio tussen dit Nederlands in Holland daar waar men de standaardtaal verder ging spreken, en Vlaanderen waar een hogere standen op dit Frans overgingen. De gesproken taal met de lagere standen bleef een gewestelijke ofwel een stedelijke variant totdat een bewoners bij een leerplicht het Nederlands zodra schrijftaal werd geleerd en ze na enige generaties die taal verder kon kunnen spreken.

• Middelnederlands• Nieuwnederlands• Oudnederlands• Standaardnederlands• vernederlands• on-nederlands• algemeen beschaafd nederlands• algemeen nederlands• belgisch-nederlands• on nederlands• oud nederlands• enges nederlands• palau nederlands• frans nederlands• woordenboek papiaments nederlands• woordenboek fonetisch nederlands• oost nederlands• tevens oud nederlands• precies nederlands• handige nederlands

Toen er alsnog nauwelijks standaardtaal was, bestond daar louter behoefte aan een woord om een Germaanse volkstaal aangaande de schrijftaal, het Latijn, te onderscheiden. Het woord kennen wij desalniettemin enkel uit geschreven teksten en uiteraard slechts in zijn gelatiniseerde gestalte: theodiscus. Vermoedelijk kan zijn dat afgeleid uit ons Germaans þeudisk, letterlijk: "volks". In de 1e geschreven Nederlandstalige teksten wordt die "volkstaal" aangeduid met een woord dat de directe afstammeling met þeudisk lijkt: dietsc ofwel duutsc.

Verspreid over de aarde zijn ofwel bestonden er ook enige op het Nederlands gebaseerde creoolse talen. Sommige daarvan bestaan in het bijzonder via dit Zeeuws beïnvloed. Een meeste aangaande die talen zijn totaal of grotendeels uitgestorven.

In het gebied omtrent Kleef heeft een taal het het langst uitgehouden, totdat dit zich om 1900 economisch op dit Ruhrgebied ging richten. Lange tijd zou het onder Nederlandse taalkundigen gebruikelijk blijven een Nederrijn ingeval deel aangaande het Nederlandse taalgebied te opmaken. Er liggen verschillende dorpen en steden met Nederlands aandoende, omdat Nederfrankische, namen. Veel publiceren hebben zowel een Nederlandse ingeval Duitse naam.

Ons betreffende de oudste "Nederlandse" teksten, Hebban olla vogala, dateert uit ongeveer 1100 en dien geschreven zijn via een anonieme kloosterling.

Voor zoverre een dialecten alsnog zijn, bestaan ze desalniettemin zeer variabel. Het geldt niet alleen voor het omvangrijke Duitse grondgebied doch tevens voor de veel kleinere gebieden in Nederland en België.[27] Ten dele komt het omdat een staatsgrens nauwelijks oorspronkelijke dialectgrens kan zijn. In het oosten met Nederland worden dialecten gesproken die tot selectie wanneer ons oostelijke tak met dit Nederlands ofwel wanneer een voortzetting betreffende het Nedersaksisch kunnen worden aangeduid.[10] Problematisch is een situatie in dit noordelijke Rijnland daar waar Nederfrankische dialecten gesproken worden. Deze kunnen, indien een term "Nederduits" beperkt is tot Nedersaksische varianten, niet goed geclassificeerd geraken.

De taalgrens in een 7e eeuw en de huidige taalgrens. Terwijl daar in dit oosten tussen dit Nederlands en het Duits ons geleidelijke en recente grens bestaat, kan zijn in het zuiden een taalgrens tussen het Nederlands en dit Frans ouder en tegenwoordig abrupt.[28] Daar waar gedurende de Romeinse tijd een grens tussen het Germaans en dit Romaans in de Nederlanden lag, kan zijn bijzonder onduidelijk. De Keltische en Germaanse stammen in het Romeinse Rijk waren in een derde eeuw min ofwel meer geromaniseerd. In een vierde eeuw begonnen ook niet-geromaniseerde Franken geleidelijk dit noorden van dit Gallo-Romeinse Belgica te koloniseren. In een vijfde eeuw ontstond een Frankisch Rijk waarbij Franken zich heel wat zuidelijker vestigden, tot aan de Loire toe.

Nederlandse spelling · Nederlandse spellingregels · dt-fout · aardrijkskundige namen · accenttekens · achternamen · afbreken · apostrof · Groene Boekje · hoofdletter · koppelteken · liggend here streepje · onjuist spatiegebruik · paarde(n)bloemregel · smurfenregel · Spellingwijzer De Taal · trema · tussen-n · tussen-s · alternatieve spelling

Langzaam groeien spreektaal en schrijftaal uit elkander. In een 17e eeuw ook zodanig dat een schrijftaal ontstond welke tegenwoordig stijf en gekunsteld aandoet, vooral door sterke kracht over de woordenschat betreffende dit Frans en de grammatica betreffende dit Latijn. Ons omgekeerde ontwikkeling vindt plaats van eind 19de eeuw, mits spreektaal en schrijftaal weer naar elkaar zijn toegegroeid in dit moderne Nederlands.

Die kwade gewoonte, vooral tussen de schoone kunne kan zijn zoo ingeworteld, het daaraan geen optimaliseren schijnt te zijn.

Het idee voor ons Nederlands woordenboek was zeker weet ons omvangrijk idee. Na een Franse overheersing werden daar alsnog doch gering met "Nederduits" gesproken zodra aanduiding van een landstaal. Een titel over taal was meer en meer eenvoudig Nederlands - ons begrip dat reeds sinds de 17de eeuw in gebruik was. In 1849 kwamen Nederlandse en Vlaamse geleerden bijeen in het eerste Taal- en Letterkundige Congres in Gent. Het was een eerste keertje na een omwenteling met dit Verenigd Koninkrijk der Nederlanden het een Nederlandstaligen uit beide landen bijeen kwamen.

In het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad werden oorspronkelijk vooral Nederlands gesproken. Voor de verfransing van Brussel mogen veel factoren een rol gespeeld hebben. Zo genoot dit Frans lange tijd ons hogere sociale status en was de bovenklasse welke, tot een invoering aangaande dit doorgaans enkelvoudig stemrecht voor mannen in 1919, de politieke touwtjes in handen had over woonhuis uit Franstalig of volledig verfranst. Tevens was het Frans tot 1898 in België de enig officiële taal (La Belgique sera latine ou elle ne sera pas (Nederlands: België zal Latijns bestaan ofwel zij gaat niet zijn), zei kardinaal Mercier destijds).

Een doorslaggevende rol speelden daarin de nationaal georganiseerde massamedia en een bovenregionale communicatie ten gevolge van een krachtig toenemende bevolkingsmobiliteit.

Report this wiki page